Flagstænger har været en central del af dansk kultur i efterhånden mange år.

Rigtigt mange steder rundt omkring i landet finder man således dannebrog, der vajer flot i vinden. Flagstænger, og det rød/hvide nationalflag, finder man alverdens steder; foran kirker, ved kongresbygninger, på bybusser og meget mere til. Det er derfor efterhånden et symbol, der hører med til bybilledet, uanset hvor man befinder sig i landet.

Flagstænger historisk set

Der er dog også rigtigt mange private i Danmark, der er indehavere af en flagstang.

Før i tiden var flagstænger ofte produceret i træ. Træ har nemlig historisk set altid være en ressource, der har været let tilgængelig, og specielt i vores eget lille kongerige, er kvalitetstræ på ingen måde en mangelvare. Derfor var det en naturlig selvfølge at opføre flagstænger i træ.

Dog har tiden vist, at træ ikke er det ideelle materiale at anvende, når der skal produceres flagstænger. Med tiden vil flagstangen og standeren nemlig blive udsat for vind og vejr, der vil medføre stor slitage på flagstangen. Her er specielt træ udsat, og med tiden vil man opleve, at træet begynder at rådne eller miste sin kvalitet på anden vis, hvilket naturligvis på ingen måder er ideelt.

Moderne flagstænger

Derfor producerer man i dag de fleste flagstænger i glasfiber. En glasfiber flagstang holder nemlig til betydeligt mere end en flagstang i træ; og dertil kommer, at glasfiber flagstænger er ganske nemme at producere. Det betyder derfor, at når du går en tur i dit villakvarter en almindelig dag, vil det højst sandsynligt være i en flagstang af glasfiber, som naboens vimpel vajer i.

Det er dog ikke kun selve stangen, der er blandt de vigtige komponenter i denne konstruktion.

Flagstangsfoden spiller nemlig en helt central rolle, da denne står for at støtte selve flagstangen. En sådan flagstangsfod vil oftest bestå af beton. Dog findes der også modeller i eksempelvis egetræ.

Dertil kommer, at mange danskere med en flagstang, har en såkaldt vindpose hejst op i flagstangen.

En vindpose, består af ganske let stof, og den bruges til at vise hvilken vej, vinden blæser, hvilket kan være praktisk, såfremt man står overfor en cykeltur eller tur til stranden.

Som nævnt er flagstænger, navnlig glasfiberflagstænger, altså ganske populære i Danmark.

Det smukke dannebrog i flagstangen er lig glædelige højtider og fejringer, ligesom en almindelig vimpel på en ordinær dag også gør sig godt.

Hvis du står overfor at købe en flagstang, er det derfor vigtigt at vælge en flagstang i god kvalitet, så du er sikker på at have glæde af denne i mange år.