Gode råd til at holde havefliser og sten flotte og rene

Når du skal have lagt fliser, er der flere ting, du skal tage stilling til. Allerede når du lægger fliserne, skal du naturligvis gøre dig overvejelser om størrelsen, farverne på fliserne og hvor mange fliser, du vil have.
Af og til har man en tendens til at tænke for stort, så husk at du sikkert også i fremtiden vil have noget græsareal i haven. Men omvendt er det også rart at have en terrasse, hvor der problemfrit er plads til havemøbler, parasol og et par krukker, uden det skal føles som om, det hele er presset sammen.Rens af havefliser
Hvis du skal have havemøbler på terrassen, bør du tænke i sten, der har et jævnt underlag og ikke eksempelvis brosten, hvor møblerne konstant vil stå og vippe, mens du håbefuldt flytter rundt på stolen i jagten på et plant sted. Hvis du omvendt blot har en bænk, der har en fast position, betyder underlaget ikke det store. Karoma sten, der er herregårdssten med afrundet kant, kan eksempelvis være meget flotte, men besværlige med nogle typer havemøbler. Du kan også vælge at variere stenene, så du et sted har karoma sten, og et andet sted har sten med mere jævn kant.

Du kan både vælge at tænke i fliser, der har én nogenlunde fast farve, men du kan også variere i højere grad, så der er mere farvespil i terrassen – eksempelvis mellem sorte fliser og fliser med et lysere skær. Uanset hvad vil der dog altid være små variationer i farverne. Du får i udgangspunktet det pæneste resultat ved at blande farverne, når de bliver lagt – det gøres lettest ved at tage sten fra de forskellige paller. På den måde undgår du, at farveforskellene kommer til at være i små hop i takt med, du kommer gennem pallerne.
Du kan også vælge at få spil i fliserne, ved at vælge S-form sten, hvor det altså er S-formen, der er med til at give spillet i stenene. Du kan naturligvis også vælge at have fokus på både S-form sten og farvespil. S-form sten har et godt låsesystem, der gør de kan holde positionen i mange år på trods af hårdt slid. Dette er også med til at gøre, at den ofte bliver brugt steder, hvor den bliver udsat for meget belastning. Det kan eksempelvis være i indkørslen.

Du bør også overveje, hvor du vil have kanterne. Her kan man både vælge markant anderledes sten eksempelvis med rødlige sten på selve terrassen og sorte fliser langs kanterne. Man kan også vælge at have mere diskrete skel. Du skal også overveje, om der skal være cirkler i buerne, eller om ønsket er en firkantet terrasse. Det er ikke sværere at lægge fliserne i buer, så arbejdet med at lave buer bør ikke skræmme dig væk.
Sådan holder du terrassesten ved lige
Det kan være svært at holde sine belægningssten ved lige. Især alger kan gøre, at fliserne får et ærgerligt udtryk. Det er en god idé jævnligt at gøre fliserne rene ved at spule dem med vand, feje dem grundigt og fjerne ukrudt ved fugerne hurtigst muligt, efter det er dukket op. Spuler du med vand, bør du dog højest gøre det med en vinkel på omkring 30 grader, så du sikrer, du ikke spuler fugen væk. Generelt er det altid en god idé jævnligt at tjekke, at der er sand nok i fugerne.

Du hæmmer nemlig bedst muligheden for ukrudt, ved at sørge for, der hele tiden er fyldt op i fugerne med sand. På den måde kan frøene og spirene fra ukrudt ikke få fat. Når ukrudtet først har fået fat, er det svært at få ordentligt bugt med det igen, men fjerner du det hurtigst muligt og lapper eventuelle huller i fugerne til, er du fornuftigt rustet. Når fugerne er fyldte, har vandet også lettere ved at løbe væk, hvilket sikrer dig bedre mod både ukrudt og ikke mindst alger.
Generelt bør du ikke rengøre fliserne med højtryksrenser, men det kan gøres. Du bør dog gøre det på laveste tryk og sørge for at gøre det med god afstand til fliserne.

Når skaden er sket

Hvis der er kommet alger på dine fliser, kan du i første omgang forsøge dig med fugesand, som du fejer henover fliserne flere gange. Det kan være en lang proces, men til gengæld får du samtidig fyldt fugerne. Der findes også forskellige former for algefjerner, som du kan bruge på stenene. En del skal bruges i tørt vejr og have nogle dage til at arbejde i, hvorefter du enten selv skal skylle det af, ligesom det af og til er nok at blive skyllet væk med det vand, der naturligt kommer som regn. Bemærk at alger og mos dog typisk vil forsvinde, når den fugtige tid er overstået. Alger kan også fjernes med klorin i stedet for algefjerner. Du bør først forsøge dig med de skrappere midler på et mindre område, så du er sikker på, de ikke gør skade ved netop dine sten.
Man kan naturligvis også komme ud for, at det er andre ting, der har sat sig på fliserne. Er der olie eller maling kan det ofte suges op med papir eller klud. Hvis det er olie, der sidder lidt for godt fast, kan du også forsøge med savsmuld eller kattegrus. Er olien trukket decideret ned i belægningen, kan du vaske med motorrens og tildække med kattegrus eller savsmuld i et døgns tid og derefter fjerne det. Hvis der sidder tør maling, kan det skrubbes af med sand.

Hvis der sidder tyggegummi kan det opblødes i rensebenzin, og herefter kan det skrabes af fliserne.
Hvis du er omhyggelig og passer på din terrasse, er den sjældent langt fra at fremstå som ny, og fliser og sten kan med den rette behandling holde i mange år.